Emine Erdoğan, NATO Ankara Zirvesi’nde Lider Eşleri Çankaya Köşkü’nde Ağırlayacak

06.07.2026
56
Emine Erdoğan, NATO Ankara Zirvesi’nde Lider Eşleri Çankaya Köşkü’nde Ağırlayacak

Çankaya Köşkü’nde lider eşleri buluşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, NATO Ankara Zirvesi kapsamında ülkeye gelecek devlet ve hükümet başkanlarının eşlerini 8 Temmuz’da Çankaya Köşkü’nde ağırlayacak. Zirve nedeniyle Ankara’ya gelecek lider eşleri, Köşk’e girişlerinde Emine Erdoğan tarafından 20’den fazla kişi için tek tek karşılanacak. Bu karşılama, zirve marjında yürütülecek temasların sosyal ve kültürel boyutunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Emine Erdoğan ve lider eşlerinin karşılamasının ardından, ‘Çocuklar, Teknoloji ve Güvenlik: Gelecek Nesli Korumak’ temalı yuvarlak masa toplantısı düzenlenecek. Toplantı, dijital dünyanın çocuklar için oluşturduğu risklerin daha etkin biçimde yönetilmesine dönük ortak çabaların kapsamını genişletmek amacıyla gerçekleştirilecek. Lider eşlerinin aynı masada bir araya gelmesiyle, farklı ülkelerdeki deneyimlerin bir araya getirilmesi ve işbirliği alanlarının somutlaştırılması hedefleniyor.

Yuvarlak masa: dijital güvenlik ve yeni nesil riskler

NATO Ankara Zirvesi marjında yapılması öngörülen toplantı, çocukların dijital ortamlarda karşılaşabileceği tehlikelere ilişkin farkındalığın artırılması, paydaşlar arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve müttefik ülkelerde hayata geçirilen iyi uygulamaların paylaşılması amacı taşıyor. Görüş alışverişinin, çocukların korunmasına yönelik yaklaşımlarda ortak hedefler etrafında daha güçlü bir koordinasyon kurulmasına zemin oluşturması bekleniyor.

Emine Erdoğan, NATO Ankara Zirvesi'nde Lider Eşleri Çankaya Köşkü'nde Ağırlayacak

Toplantıda ayrıca dijital alandaki politika ve uygulamaların geliştirilmesinde çocukların gelişimini göz ardı etmeyen, hak temelli ve değer merkezli bir çerçevenin öneminin vurgulanması planlanıyor. Bu kapsamda dengeli, ölçülü ve yaşa uygun koruyucu mekanizmaların geliştirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor. Lider eşlerinin katılımıyla yapılacak değerlendirmelerde, risklerin önlenmesine dönük eğitim ve farkındalık süreçlerinin nasıl güçlendirilebileceği de ele alınacak.

Gündem başlıkları: eğitim, etik ve çok paydaşlı yaklaşım

Yuvarlak masa toplantısında lider eşlerinin sırayla söz alacağı oturumlarda, çeşitli alt başlıkların tartışılması öngörülüyor. Toplantı gündeminde ‘Dijital Güvenlik ve Yeni Nesil Riskler’ yer alırken, çocukların çevrim içi ortamlarda karşılaşabileceği güncel risklerin anlaşılması ve buna karşı geliştirilecek yaklaşımın çerçevesi üzerinde durulması hedefleniyor.

‘Koruyucu ve Yaşa Uygun Yaklaşımlar’ başlığı altında çocukların yaş gruplarına göre farklılaşan ihtiyaçlarına uyumlu yöntemlerin geliştirilmesi değerlendirilirken, ‘Ortak Sorumluluk ve Çok Paydaşlı İşbirliği’ bölümünde aileler, eğitim kurumları, kamu kurumları ve ilgili diğer paydaşlar arasındaki işbirliği modelleri ele alınacak. ‘Farkındalık, Eğitim ve Dijital Okuryazarlık’ başlığında ise dijital okuryazarlık seviyesinin artırılmasına yönelik farkındalık ve eğitim adımlarının etkinliği konuşulacak.

Program kapsamında ‘Etik ve Değer Temelli Yaklaşımlar’ başlığıyla, dijital güvenlik politikalarının yalnızca risk odaklı değil aynı zamanda çocuğun hakları ve gelişimiyle uyumlu olması gerektiği vurgulanacak. ‘İyi Uygulama Örneklerinin Paylaşılması’ bölümünde ise farklı ülkelerde hayata geçirilen yaklaşımlardan öğrenilecek noktalar masaya yatırılacak. Böylece toplantının, ortak hedeflerin belirlenmesine ve sürdürülebilir işbirliği alanlarının güçlendirilmesine katkı sunması amaçlanıyor.

Emine Erdoğan, NATO Ankara Zirvesi'nde Lider Eşleri Çankaya Köşkü'nde Ağırlayacak

Türk mutfağı atölyesi ve davet sofrası

Yuvarlak masa toplantısının ardından Emine Erdoğan, lider eşleriyle öğle yemeğinde bir araya gelecek. Programın bu bölümünde Türk gastronomisini yansıtan lezzetler masalarda yer alacak. Yemek organizasyonu, yalnızca bir ikram etkinliği olmanın ötesinde Türkiye’nin kültürel dokusunu sofraya taşıyan bir davet geleneği olarak kurgulanıyor.

Yemeğin sunulacağı alan, İznik çinisi örneklerini barındıran bir salonda gerçekleşecek. Ayrıca Türk nakış kültürünü yansıtan masa örtülerinin üzerinde hazırlanacak sunumlarla, misafirlere hem görsel hem de kültürel bir deneyim aktarılması hedefleniyor. Lider eşleri, bu özel düzenleme sayesinde Türk mutfağını yakından tanıma imkânı bulacak; masada şekillenen ayrıntılar, Türkiye’nin zanaat ve sanat yaklaşımını misafirlere hissettirecek.

Öğle yemeğinin ardından Emine Erdoğan ve lider eşleri aile fotoğrafı çektirecek. Bu fotoğraf, zirve süresince geliştirilen temasların sembolik bir yansıması olarak programın önemli bir parçası olacak.

El sanatları koleksiyonu: dokuma, nakış ve görsel hafıza

Öğle yemeği ve aile fotoğrafının ardından Emine Erdoğan, lider eşleriyle birlikte geleneksel el işçiliğini yansıtan bir koleksiyonu inceleyecek. Emine Erdoğan’ın Türkmenistanda Türkmen El Sanatları Sergisini gezmesi bağlamında ele alınan süreçte, geleneksel el işçiliğini ve Türk dokuma kültürünün zenginliklerini temsil eden kumaşlar, nakışlar ve işlemeler öne çıkacak.

Emine Erdoğan, NATO Ankara Zirvesi'nde Lider Eşleri Çankaya Köşkü'nde Ağırlayacak

Misafir lider eşleri ayrıca Mezopotamya, Anadolu toprakları ve Osmanlı ile Türk devletlerinin görsel hafızasına ait eserleri yakından inceleme fırsatı bulacak. Bu bölüm, zirve temasının insani ve kültürel boyutunu destekleyen bir etkinlik olarak öne çıkarken, lider eşlerinin ortak değerler üzerinden Türkiye’nin mirasını tanıması amaçlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.