Oya Hanım

Boş Gebelik Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

11.03.2020
1.092

Hazırladığımız yazıda, boş gebelik nedir, boş gebelik nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir, boş gebelik nasıl sonlandırılır, neden olur ve boş gebelik tekrarlar mı gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Boş Gebelik Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Boş Gebelik Nedir

Halk arasında su gebeliği olarakta adlandırılan bu durum, tıpta ise anembriyonik olarak adlandırılmaktadır. Boş gebelik, hamilelik kesesini oluşturan zar ve plesantanın oluşması ancak bebeğin gelişmediği gebeliklerdir. Yani bir başka şekilde anlatacak olursak, boş gebeliklerde yumurta ve sperm bir araya gelerek döllenir kese oluşumu olur ancak kese içerisinde bebek gelişmez. Boş gebelik hakkında merak edilen terarlar mı? Nasıl Sonlanır? gibi sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Boş Gebelik Ultrason Görüntüsü

Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir.

Gebeliğin ilk belirtilerinden olan adet gecikmesi ve gebelik hormonlarındaki artış boş gebeliklerde de normal gebelikler gibi olabilir. Boş gebelikte östrojen ve progesteron hormanları yükselebileceği için, tıpkı diğer gebeliklerdeki gibi göğüslerde hassasiyet, kusma, mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik görülebilir. Gebelik hormonlarının artması ile gebelik testleri pozitif çıkarak anne adaylarını yanıltabilir. Bazı durumlarda boş gebelik yaşayan hanımlarda hafif kanama ve kasıklarda kramp tarzı ağrılar olabilir. Net ve kesin bir tanı koyabilmek için Ultrason cihazı ile gebeliğin takip edilmesi gerekir.

Boş gebelik ile normal gebelikteki bir çok belirti aynıdır. Bu sebepten kadınlar yaşadıkları gebeliğin boş gebelik olduğunu anlayamazlar. Kesin tanı için ultrason görüntülerinden yararlanılır. Sağlıklı normal bir gebelikte gebelik kesesi vajinal ultrasonda 4 ile 4.5 haftada karından ultrason ile ise en geç 5. yada 6. haftada görülür. Gebeliğin 7. haftasına gelindiğinde artık kese içerisinde embriyo ve kalp atışının görülmesi gerekmektedir. 7. haftada embriyo görünmezse boş gebelik tanısı konulabilir.

Boş Gebelik Neden Olur?

Hamilelik başlangıcında ilk 12 hafta içerisinde gerçekleşen düşük vakalarının %50’si boş gebelik kaynaklı düşüklerdir. Boş gebeliğin bilinen en yaygın sebebi ise kromozomal anormalilerdir. Boş gebelik vakalarının büyük bir çoğunluğunda vücut, hamileliği devam ettiremeyecek sağlıklı bir bebek haline gelemeyecek olan anormal kromozomları saptar. Boş gebeliğin nedenleri hakkında kesin olarak bir veri ortaya koyulmuş olmasa da, yalış hücre bölünmesi veya kalitesiz yumurta ile spermin döllenmesinin boş gebeliğe sebep olabileceği düşünülüyor. Bu durum ileri yaş gebeliklerinde çok daha sık görülmektedir.

Boş Gebelik Tekrarlar mı?

Daha önce başarısız gebelik yaşayan anne adayları, gebeliklerinde çok daha fazla stresli ve endişeli olabilirler. Ancak boş gebeliği tekrarlama eğilimi yoktur. Anne ve baba adayının bu duruma seveğ olan genetik bir hastalığı yoksa boş gebelik sadece o gebeliğe özgü bir durumdur ve çok az kadında tekrarladığı görülmüştür.

Boş Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Boş gebelik vakalarında tanı koyulduktan sonra kese içerisinde embriyo olmadığı için ne yazıkki gebeliği devam ettirmek adına yapılabilecek bir şey yoktur. Bu aşamadan sonra ise gebeliği sonlandırmak için yapılabilecek işlemler, vücudun keseyi kendi kendine atmasını beklemek ya da kürtaj ile keseyi tahliye etmektir. Eğer ultrason görüntülerinde kesede bozulma ve vajinal kanamalar varsa kürtaj yapılmadan vücudun keseyi kendi kendine atması beklenir. Hasta bu süreçte yakın takibe alınır. Ancak birden fazla gebelik kaybı durumlarında genetik araştırma planlanmışsa kürtaj tercih edilebilir. Kürtajdan ortalama olarak 1 – 1.5 ay sonra normal adet döngüsü yeniden başlamış olur. Fazla yan etkileri olduğu için pek fazla tercih edilmeyen bir yöntem olan ilaç yoluyla gebelik sonlandırma işlemide yapılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.